top of page

tor. 18. juli

|

Huso Lodge

Sommerblot 2024

Når solen står på sitt høyeste over fjellheimen inviterer vi alle med interesse for norrøn historie og åndelighet til en langhelg i Hemsedal. Du vil få faglig, sosialt og åndelig næring, hjemmelaget mat, landets beste selskap og oppleve et høytidelig norrønt blotsrituale.

Sommerblot 2024
Sommerblot 2024

Tid og sted

18. juli 2024, 15:00 – 21. juli 2024, 13:00

Huso Lodge, Gamle Eikrestølvegen 1, 3560 Hemsedal, Norge

Gjester

Om arrangementet

Norse Tradition ønsker velkommen til sommerens norrøne begivenhet: Sommerblot!

Når solen står på sitt høyeste over fjellheimen inviterer vi alle med interesse for norrøn historie og åndelighet til en langhelg i Hemsedal. Du vil få faglig, sosialt og åndelig næring, hjemmelaget mat, landets beste selskap og oppleve et høytidelig norrønt blotsrituale.

Blot 

Temaet for dette blotet er å etablere bærekraftige og balanserte strukturer, både i våre indre liv og i vårt forhold til omverden. Derfor er naturlig nok denne sommerens blot viet til Tor. De fleste forbinder kanskje Tor med lyn og torden, men Tor er langt mer mangfoldig enn dette. Tor er knyttet til fruktbarhet, jordbruk, styrke, beskyttelse og rettskaffenhet. Tor er gudenes store beskytter, og han patruljerer Åsgårds grenser og holder kaos og krig unna. Tor er en åndelig grensevokter, og er den som påkalles for å verne om det trygge og kjære, og vokte det mot ondskap, sykdom og kaos.

I sommer skal vi derfor gjøre et verdig og kraftfullt blot til Tor, hvor vi skal påkalle hans styrke, mot og kraft. Vi skal blote for evnen til å bekjempe indre og ytre demoner, bryte barrierer, og å stå stødig hva enn vi møter i livet. Dette blotsritualet blir svært interaktivt. Som vanlig er selve ritualets form en overraskelse, men deltakere bes allerede nå om å grunne over hvilke hindringer som er størst i sine liv, og hvilke monstre de ønsker å bekjempe - enten disse er i form av indre fiender eller ytre omstendigheter.

Alle deltakere oppmuntres til å ta med seg en offergave, samt et ønske til Tor. Et blotsoffer kan være hva som helst, så lenge det er noe du selv ville satt pris på. Hvis du er en god sanger eller spiller et instrument, kan du gjerne ofre en sang. Er du en god forfatter og liker å skrive, kan du gjerne ofre et dikt eller en tekst. Du kan også ofre et løfte, en høytidelig ed til Tors ære og glede. På vikingtiden gikk man i sine fineste klær til blot. Blotet er et høytidelig ritual, og det anbefales å kle seg for anledningen.

Alle som har lyst til å lære om den norrøne arven er hjertelig velkomne på våre arrangementer, uavhengig av kulturell bakgrunn, religion, identitet etc. Blant våre deltakere finner du alt fra agnostikere og kristne til hedninger og buddhister: kunstnere og kontorarbeidere, lærere og arkitekter. Alt vi ber om av våre deltakere er at tradisjonen og seremoniene møtes med respekt. Vi ønsker å skape et hellig, tidløst rom for alle deltakere. Hvordan du velger å gå inn i dette rommet er helt og holdent din sak.

Foredrag 

Lynforedrag: Norrøn barneoppdragelse

Dette lynforedraget handler om hva sagatekstene forteller oss om barns posisjon i familien, og i det norrøne samfunnet. Hvordan oppdrar man barn som skal vokse opp til å seile verden rundt, erobre fremmede riker og utvikle sofistikerte diplomati- og handelsnettverk, samtidig som de skal kunne drive landbruk og byggekunst? Om enn våre omstendigheter i dag er annerledes, kan det tenkes at noe av denne lærdommen fortsatt kan hjelpe oss i moderne barneoppdragelse.

Lynforedrag: Hellige dyr i norrøn religion

I dette korte foredraget skal vi se nærmere på dyrene vi møter i den norrøne tradisjonen. Hva symboliserer egentlig de forskjellige dyrene i nordisk fauna, sett gjennom den norrøne tradisjonens linse? Hvilke dyr er regnet for å være spesielt hellige? Hvilke dyr representerer fare? Hvordan skal vi forstå det når de forskjellige kategoriene overlapper, og “mørke” symboler dukker opp i de helligste sammenhenger?

Stammesamfunn mot kongemakt: Nordens lange kamp mot sentralisering og statlig overformynderi. (hvordan bygge sterke kollektiv).

I løpet av vikingtiden ser vi en rask samfunnsutvikling, og endringer i maktkonstellasjoner. I dette foredraget skal vi ta for oss maktbalansen på norrøn tid, og de praktiske konsekvensene av den rådende etikken, og betydningen av å ha en svært stridskyndig bondestand. Vi skal også se på hvordan kristningen endret det norrøne samfunnet fra å være desentralisert, med stor grad av individuell frihet, til et sentralisert samfunn med kirken og kongemakten som overhodet, og hvordan dette kan sees i spenningen mellom den norrøne og den kristne religionen. Den nordiske samfunnsmodellen løftes til stadighet frem som verdens beste måte å organisere samfunnet på, men kan det tenkes at vi har glemt igjen noen viktige elementer i fortiden? I dette foredraget vil vi oppmuntre til refleksjon og diskusjon blant deltakerne, og vi gleder oss til å høre deres tanker!

Møtet mellom jord- og himmelguder

I dette foredraget skal vi også lære om hva som kjennetegner åndeligheten i et jeger - og sankersamfunn, et jordbrukssamfunn og et nomadisk samfunn, og se hvordan folkevandringer gjennom menneskehetens historie kan sees i mytologi og åndelighet. Vi skal også her se på hvordan rollene til det maskuline og feminine endrer seg i takt med forandringer i samfunnet. Som vanlig skal vi zoome inn på Norden, og se på hvordan de store folkevandringene til Skandinavia formet det vi i dag kjenner som norrøn mytologi.

I tillegg til spennende faglig innhold blir det som alltid nydelig hjemmelaget mat, varme badestamper og badstuer, og god stemning hele helgen.

 

Praktisk informasjon 

OMRÅDE OG INNKVARTERING

Arrangementet finner sted på vakre Huso Lodge, i en stemningsfull høvdinghall midt i den norske fjellheimen, omgitt av innsjøer og vakker natur. Deltakerne vil innlosjeres i storhytter med to- til firemannsrom, og vil fritt kunne benytte seg av badstuer, badestamper, turstier og andre fasiliteter i området. Det er anledning til å ta med seg medbrakt drikke dersom du ønsker å nyte en pils til middag eller et glass vin i stampen etter en innholdsrik dag!

Vi tillater ikke bruk av ulovlige rusmidler på våre arrangement, og ber om at alle deltakere respekterer dette.

PROGRAM

TORSDAG

15:00-18:00: Ankomst og innlosjering

18:00-18:30: Åpningsrituale og bli-kjent

18:30-19:30: Velkomstmiddag

19:30-20:15: Foredrag: “Lynkurs i norrøn barneoppdragelse”

20:15-20:30: Tekstlesning: “Tors ferd til Utgard”

FREDAG

08:30-09:00: Frivillig badstue og morgenbad

09:00-10:00: Frokost

10:00-11:00: HEMMELIG OVERRASKELSE

11:00-12:00: Pause

12:00-14:00: Foredrag: “Stammesamfunn mot kongemakt”

14:00-15:30: Lunsj

15:30-17:30: Egentid og frilek

17:30-18:30: Frivillig badsturitual

18:30-19:00: Foredrag “Hellige dyr i norrøn tradisjon”

19:00-20:30: Middag

LØRDAG

08:30-09:00: Frivillig badstue og morgenbad

09:00-10:00: Frokost

10:00-12:00: Foredrag: “Møtet mellom jord- og himmelguder”

12:00-13:00: Sumbl-workshop

13:00-14:00: Lunsj

14:00-15:00: Foredrag om Tor og blotsforberedelser

15:00-17:00: Egentid til forberedelse av blotsritualet

17:00-18:30: BLOT OG SUMBL

19:00-sent: Festmiddag og feiring

SØNDAG

10:00-11:00: Brunch

11:00-12:30: Gruppesamtale og oppsummering av helgen

12:30-13:00: Utsjekk og rydding

Merk: Det kan forekomme endringer i programmet innenfor oppsatt start- og sluttid.

PRISER OG BETALING

Prisen inkluderer alle foredrag, workshops og ritualer, overnatting på 2-4-mannsrom, alle måltider, fri tilgang på kaffe, te, kjeks og frukt, drikke til sumbl-rituale, samt tilgang til alle fasiliteter på Huso Lodge som badestamp og badstu.

Billett fra torsdag til søndag: 4200,-

For å kjøpe billetter, følg denne lenken til vår hjemmeside:

VALGFRIE TILLEGG

Pick-up: Henting og levering ved Gol stasjon: 200,- (husk å bestille i god tid og melde fra når du kommer)

Leie av sengetøy og håndkle: 200,-

PAKKELISTE

Sengetøy og håndkle (ellers 200,- for leie)

Badetøy til stamp

Drikke til eget bruk

Offergave til blot

Pent antrekk til blot og festmiddag

Evt instrument

OM NORSE TRADITION

Norse Tradition er en ideell organisasjon stiftet for å fremme indoeuropeisk tradisjon generelt, og norrøn tradisjon spesielt. Vårt arbeid favner vidt, og strekker seg fra uformelle foredrag til seremonielle helgesamlinger. For å lære mer om Norse Tradtion kan du besøke vår hjemmeside på www.norsetradition.no

Billetter

 • Billett

  Denne billetten dekker kost og losji for én person fra torsdag-søndag. Prisen gjelder plass i to- eller firmannsrom.

  kr 4 200,00
  +Tjenestegebyr på kr 105,00
 • Henting og kjøring

  Billetten gjelder for henting og kjøring for én person. Vi vil kontakte deg angående dette i forkant av arrangementet.

  kr 200,00
  +Tjenestegebyr på kr 5,00
 • Leie av håndkle og sengetøy

  Denne billetten gjelder for leie av håndkle og sengetøy for én person.

  kr 200,00
  +Tjenestegebyr på kr 5,00

Total

kr 0,00

Dele dette arrangementet

bottom of page