top of page

tor. 13. juli

|

Huso Lodge

Sommerblot 2023

Norse Tradition har nok en gang gleden av å kunne invitere alle som er interessert i historie, mytologi og norrøn tradisjon til årets høydepunkt for norrøn kulturarv: Sommerblot. I år skal vi reise inn i de store norrøne mysteriene over fire dager, temaet for årets blot er nemlig innvielse.

Registreringen er lukket
Se andre arrangementer
Sommerblot 2023
Sommerblot 2023

Tid og sted

13. juli 2023, 15:00 CEST – 16. juli 2023, 13:00 CEST

Huso Lodge, Gamle Eikrestølvegen 1, 3560 Hemsedal, Norge

Gjester

Om arrangementet

Norse Tradition har nok en gang gleden av å kunne invitere alle som er interessert i historie, mytologi og norrøn tradisjon til årets høydepunkt for norrøn kulturarv: Sommerblot. I år skal vi reise inn i de store norrøne mysteriene over fire dager, temaet for årets blot er nemlig innvielse.

Historien er full av eksempler på åndelige fellesskap man måtte innvies for å delta i. I Roma finner vi mysterienekultene, og i Hellas de Eleusiske ritene. Innviede i disse mysteriekultene hevdet å ha “erobret døden” og møtt gudene ansikt til ansikt. I Norden hadde vi også en innvielsestradisjon, og den, kjære deltaker, skal vi sammen utforske i sommer.

Vi skal ta for oss det flere tusen år gamle fenomenet innviede fellesskap av krigere. I hele den indoeruopeiske sfæren europeiske historien finner du varianter av det som opprinnelig ble kalt et “kóryos”: et fellesskap av krigere, sverget til lojalitet til hverandre, og innviet i krigens åndelige mysterier. I Sparta ble denne tradisjonen til agogen, og i den keltiske verden kalte man den fianna. I Roma var den kjent som comitatus, og i Norden finner vi en den i berserkerne og ulfhednene, elitekrigere med overjordisk mot og styrke. Her vil vi se på kóryos-fenomenet på godt og vondt, og også ta for oss hvordan det fortsatt kommer til uttrykk den dag i dag.

Vi skal også møte de norrøne heltene på nært hold, og reise sammen med dem. De fleste av oss har hørt om de store greske heltene, som Achilles, Persevs og Herkules, som ble udødelige gjennom sitt mot. Vi har også en rekke slike helter i norden. Sigurd dragedreper var en vikingtidens høyest ærede og elskede karakterer, og runesteiner som bevitner dådene hans finnes fra England til Sverige. En annen spennende sagahelt er Svipdag, som reiser til de dødes verden, og Hervor, en kvinnelig helteskikkelse som var bevæpnet med Tyrfing: et magisk sverd smidd av dvergene. Vi skal sammenlikne de ulike heltesagaene i norden, og se på de prøvelsene heltene gjennomgår før de får sin innvielse. Disse prøvelsene og reisene er nøkler til åndelig innvielse. Dersom vi tolker disse mytene riktig, får vi en oppskrift på åndelig innvielse vi selv kan følge, om vi har indre styrke til det.

Sist men ikke minst skal vi møte prestinnene som forvaltet disse innvielsene, og reise til templene hvor de foregikk. Vi skal legge ut på en norrøn heltereise, og gå over terskelen til den magiske verden, hvor vi møter den kvinnelige innvieren, mysterienes yppersteprestinne: Møyen med Mjøden. Møyen med mjøden er sentral i den norrøne tradisjonen. Hun er tilstede i mytene, som for eksempel Menglöd, Sigrdrifa og Gunnlod, og i menneskenes verden som yppersteprestinne, mor og dronning. Kvinner ble i den norrøne verden gitt en helt bestemt rolle som innviere og voktere av mysteriene, som vi skal lære om i løpet av helgen.

I år vil blotet ta en helt spesiell form. Der vi tidligere år har bedt våre deltakere om å ta med seg fysiske offergaver til gudene, vil alle offergavene i år være høytidelige eder. Disse edene vil vil være personlige for hver enkelt deltaker, og alle vil skrive sin egen ed når blotshelgen kommer i gang. Blotingen av disse edene, vil inngå i en større sammenheng, en rød tråd vi skal følge hele helgen. Vi vil med utgangspunkt i foredraget om den kvinnelige initiatoren også selv legge ut på våre egne reiser. Vi skal gjennomgå prøvelser, lære om oss selv, og gjennomgå prosesser som til slutt kulminerer i å krysse terskelen til innvielsens forgylte hall og et symbolsk møte mysterienes vokter, Møyen med mjøden.

Alle som har lyst til å lære om den norrøne arven er hjertelig velkomne på våre arrangementer, uavhengig av kulturell bakgrunn, religion, identitet etc. Blant våre deltakere finner du alt fra agnostikere og kristne til hedninger og buddhister: kunstnere og kontorarbeidere, lærere og arkitekter. Alt vi ber om av våre deltakere er at tradisjonen og seremoniene møtes med respekt. Vi ønsker å skape et hellig, tidløst rom for alle deltakere. Hvordan du velger å gå inn i det rommet er helt og holdent din sak. Vi håper å treffe nettopp DEG på Sommerblot, og gleder oss til å møte både nye og gamle  som bidrar til at helgen blir et samlingspunkt for berikende og meningsfulle samtaler.

OMRÅDE OG INNKVARTERING

Arrangementet finner sted på vakre Huso Lodge, en rekonstruert vikinggård midt i den norske fjellheimen, omgitt av innsjøer og vakker natur. Deltakerne vil innlosjeres i storhytter med to- til firemannsrom, og fritt kunne benytte seg av badstuer, badestamper, turstier og andre fasiliteter i området. Det er anledning til å ta med seg medbrakt drikke dersom du ønsker å nyte en pils til middag eller et glass vin i stampen etter en innholdsrik dag!

PROGRAM

TORSDAG

15:00-18:00: Ankomst og innlosjering

18:00-18:30: Velkomst og bli-kjent

18:30-19:30: Velkomstmiddag

19:30-21:00: Foredrag: “Ulvens sønner: den indoeuropeiske krigerbanden”

FREDAG

09:00-10:00: Frokost

10:00-12:00: Foredrag: “Den norrøne heltereisen”

12:00-13:00: Introduksjon til helgens innvielse og begynnelsen på reisen til mysteriene

13:00-14:00: Lunsj

14:00-16:30: Egentid og forberedelser

16:30-17:30: Opplevelse, del 1: “Begynnelsen på reisen”

17:30-18:30: Opplevelse, del 2: “Blot: den hellige eden”

19:00: Middag

LØRDAG

09:00-10:00: Frokost

10:00-12:00: Foredrag: Møyen med Mjøden

12:00-13:00: Opplevelse, del 3: “Reisen til dødsriket”

13:00-14:00: Lunsj

14:00-16:00: Egentid og forberedelser

16:00-17:00: Opplevelse, del 4: “Seieren over dypets krefter”

17:00-18:30: Opplevelse, del 5: “Innvielsens hall: møtet med møyen med mjøden”

18:30: Sumbl, middag og fest

SØNDAG

09:00-11:00: Brunch

11:00-12:30: Gruppesamtale og oppsummering av helgen

12:30-13:00: Utsjekk og rydding

Merk: Det kan forekomme endringer i programmet innenfor oppsatt start- og sluttid.

BLOT

I år trenger dere ikke å ta med dere offergaver til blotet, fordi vi i år skal gjøre et votiv-offer, hvor vi gir eder og løfter i gaver til gudene. Til lørdagens store festmiddag og siste del av den femdelte reisen vi skal legge ut på bes dere om å kle dere i det dere opplever som et høytidelig, pent antrekk.

PRISER OG BETALING

Priser inkluderer 

 • Tilgang til alle foredrag, workshops og innvielse
 • Overnatting i to- til firemannsrom
 • Alle måltider
 • Fri tilgang på kaffe, te, kjeks og frukt
 • Mjød til sumbl-rituale
 • Bilder fra helgen av profesjonell fotograf
 • Tilgang til alle fasiliteter på Huso Lodge som badestamp, badstu og kano

Billett fra torsdag til søndag: 3800,-

NB: Reiseforsikring vil normalt dekke billetten dersom du blir forhindret fra å delta. Enkeltreiseforsikring er ofte inkludert når du betaler med VISA/Mastercard. Vi oppfordrer alle deltagere til å sjekke sine vilkår.

VALGFRIE TILLEGG

Henting og levering ved Gol stasjon: 150,- (gjelder ankomst kl15-18 torsdag og avreise kl13-16 søndag, meld ifra hvilken buss/tog du kommer med)

Leie av sengetøy og håndkle: 150,-

PAKKELISTE

 • Sengetøy og håndkle (ellers 150,- for leie)
 • Badetøy
 • Drikke til eget bruk
 • Pent antrekk til festmiddag
 • Varme klær til kveldene

OM NORSE TRADITION

Norse Tradition er en ideell organisasjon stiftet for å fremme indoeuropeisk tradisjon generelt, og norrøn tradisjon spesielt. Vårt arbeid favner vidt, og strekker seg fra uformelle foredrag til seremonielle helgesamlinger som dette arrangementet. For å lære mer om Norse Tradtion kan du besøke vår hjemmeside på www.norsetradition.no.

Billetter

 • Billett torsdag til søndag

  Denne billetten gir tilgang på alle foredrag og fasiliteter fra torsdag til og med søndag for én person.

  kr 3 800,00
  Salget ble avsluttet
 • Kjøring og henting

  Billetten gjelder for én person innen ankomst kl15-18 torsdag og avreise kl13-16 søndag, meld ifra hvilken buss/tog du kommer med

  kr 150,00
  Salget ble avsluttet
 • Leie av sengetøy og håndklær

  Denne billetten inkluderer leie av sengetøy og håndkle for én person for hele arrangementet.

  kr 150,00
  Salget ble avsluttet

Total

kr 0,00

Dele dette arrangementet

bottom of page