top of page

fre. 02. sep.

|

Kafeen på Innbyggertorget

Norrønt på Finnøy: Loke og jotnene

Med noe godt i glasset og deilig mat fra Bygdakokken på bordet, vil Norse Tradition ta deg med på en reise til vikingtiden hvor du får møte mystiske jotner og den fortryllende skikkelsen Loke. Forvent en kveld med latter, god atmosfære og glade smaksløker!

Registreringen er lukket
Se andre arrangementer
Norrønt på Finnøy: Loke og jotnene
Norrønt på Finnøy: Loke og jotnene

Tid og sted

02. sep. 2022, 17:45 – 20:15 CEST

Kafeen på Innbyggertorget, Judaberg innbyggertorg, Judabergvegen 6, 4160 Finnøy, Norge

Gjester

Om arrangementet

Norse Tradition, i samarbeid med Bygdakokken, har gleden av å invitere alle historie-, magi-, mytologi-, og matglade mennesker til et helaftens foredrag med en to-retters viking meny, og en forfriskende lokal spesialitet å drikke. Vi vil møtes på «Kafeen på innbyggertorget» på Finnøy, hvor våre fagansvarlige, Ragnar og Henrik, skal lede oss inn i et møte med den stormfulle og mørke siden av den norrøne mytologien.

Den norrøne gudeverdenen består av tre guddommelige stammer. To av disse, Æsene og Vanene, styrer den kjente og ordnede verden. Dette er slektene som har fostret Tor, Frøy, Njord og Frøya: gudene som rår over naturen og dens gaver, vær og vind, kunst og kultur. Æsene og vanene er høyt elsket av menneskene, og det er dem vi ofrer og ber til for helse, rikdom, seier og fred.

I utkanten av den ordnede verden styrt av æser og vaner hersker en tredje slekt: vill, kaotisk, utemmelig og mørk. Vi snakker selvfølgelig her om Jotnene, hvis navn betyr “de som fortærer”. Til tross for deres utfordrende natur, er de i slekt med gudene, og deres viktighet kan ikke feies under teppet. De var til stede i verden før alt annet, og vil stå ansvarlige for dens ødeleggelse ved Ragnarok.

Denne kvelden skal vi sammen reise inn i Utgard, jotnenes stormfulle og faretruende verden, stifte nærmere bekjentskap med denne urgamle slekten, og diskutere jotnenes forhold til gudene gjennom en kjent norrøn gudeskikkelse, nemlig Loke Laufeyson.

Loke er en av de mest fortryllende skikkelsene i Edda-tekstene. Han er Odins blodsbror, og er gudenes redningsmann ved flere anledninger. Samtidig danner hans handlinger opptakten til Ragnarok, og han forårsaker den dypeste sorgen de ni verdener har sett. Dette foredraget vil ta for seg jotnenes symbolske betydning, deres natur og slektskap til gudene. Hva kjennetegner egentlig en jotne? Ble de tilbedt på norrøn tid, og hvordan forholdt egentlig mennesker seg til dem? Hvem er Loke, og har denne svært sammensatte og mystiske skikkelsen noe å lære oss om oss selv og verden rundt oss?

Det blir et bredt foredrag, med tematikk som favner alt fra landbruk til spesialpedagogikk, og vi gleder oss stort!

Billetten inkluderer: Foredrag, musikalsk innslag, 2 retter "vikingtallerken", og lokal drikkelig spesialitet fra Ryfylke.

Program

 • 17: 45 Dørene åpner. Velkomstdrikk fra Ryfylke blir servert. 
 • 18:00 Foredraget starter
 • Utover kvelden vil du få høre foredrag, bli servert mat (ikke bare en gang, men to!) samt et musikalsk innslag.
 • 20:30 Arrangementsslutt, men baren vil fortsatt være åpen og gjester er velkommen til å bli værende og fortsette samtaler og diskusjoner

Billetter

 • Billett

  Foredrag, musikalsk innslag, 2 retter "viking tallerken", og velkomstcider fra Ryfylke for én person.

  kr 645,00
  +Tjenestegebyr på kr 16,13
  Salget ble avsluttet

Total

kr 0,00

Dele dette arrangementet

bottom of page