top of page

Fri, Jan 12

|

Huso Lodge

Vinterblot

Fra gammelt av var vinterblotet en tid man møttes for å feire lysets seier over mørket, og å glede seg til den kommende våren. Dette blotet var preget av glede, fest og overflod, og guden Frøy ble spesielt feiret.

Registreringen er lukket
Se andre arrangementer
Vinterblot
Vinterblot

Time & Location

Jan 12, 2024, 3:00 PM GMT+1 – Jan 14, 2024, 1:00 PM GMT+1

Huso Lodge, Gamle Eikrestølvegen 1, 3560 Hemsedal, Norge

Guests

About

Norse Tradition ønsker velkommen til mørketidens høydepunkt: Vinterblot!

Fra gammelt av var vinterblotet en tid man møttes for å feire lysets seier over mørket, og å glede seg til den kommende våren. Dette blotet var preget av glede, fest og overflod, og guden Frøy ble spesielt feiret.

Denne vinterens blot er derfor viet til Frøy. Frøy, også kalt Ingvi, beskrives som vakker, mektig, vennlig og tilgivende. Han ble kalt “verdensguden”, og var en av de mest tilbedte gudene i Norge før kristningen. Frøy kunne blotes til for en lys fremtid, for fred, velstand og fremgang. Blotsritualet i år vil derfor være en påkallelse av nettopp dette: fred, velstand og fremgang.

På fredagens foredrag skal vi snakke om kjærlighet og ekteskap i vikingtiden. I dette foredraget vil deltakere lære om “dating”, giftemål, skilsmisse og kjærlighet i norrøn tid. Vi skal se på hvordan ideer om kjærlighet, parforhold og ekteskap har utviklet seg gjennom historien, og sammenlikne det tradisjonelle og det moderne synet på dette. Har alle ting gått i en hyggelig retning - eller kan vi lære noe av våre forfedres forståelse av kjærlighet og ekteskap?

Som om ikke dette var nok, vil deltakere på fredagen også få være med på en fremføring av Skirnesmål. Skirnesmål handler om Frøys forelskelse i Gerd, en jotunkvinne, og hvordan deres ekteskap ble inngått. Diktet vil fremføres som et interaktivt skuespill i Høvdinghallen - en ekte replika av en vikinghall. De av dere som var på Sommerblot i 2023 eller Norrøne Festspill i Oslo vet hvor gøy vi skal ha det.

På lørdagen skal vi ta for oss et svært interessant, viktig og etterspurt tema: nemlig forholdet mellom samisk og norrøn kultur før kristningen av Norden.I norrøn tid var det et tett samarbeid mellom disse kulturene, og ekteskap mellom vikingene og samene var utbredt. I dette foredraget skal vi også sammenligne den samiske religionen med den norrøne, samt se på hvor de skiller seg fra hverandre, og hva de har til felles. I dette foredraget er vi så heldige å ha med oss den samiske multikunstneren Tor Máhtte Eira Mathisen fra Karasjok, sønn av Inga Ravna Eira, som er poet, forfatter og leder av Samisk forfatterforening, til å delta i samtalen. Gled dere!

Etter foredraget vil vi begynne å forberede oss til helgens store høydepunkt, blotet. Blotet i år er som nevnt viet til guden Frøy, som vi skal påkalle for rikdom, harmoni og fremgang. Alle deltakere vil få opplæring i hva et blot er og hvordan det virker på et verksted i forkant, og få tid til å forberede seg på sumblet, en seremoniell overgang fra blotsritualet til festmiddag.

I tillegg til spennende faglig innhold blir det som alltid nydelig hjemmelaget mat, varme badestamper og badstuer, og god stemning hele helgen.

Alle som har lyst til å lære om den norrøne arven er hjertelig velkomne på våre arrangementer, uavhengig av kulturell bakgrunn, religion, identitet etc. Blant våre deltakere finner du alt fra agnostikere og kristne til hedninger og buddhister: kunstnere og kontorarbeidere, lærere og arkitekter. Alt vi ber om av våre deltakere er at tradisjonen og seremoniene møtes med respekt. Vi ønsker å skape et hellig, tidløst rom for alle deltakere. Hvordan du velger å gå inn i det rommet er helt og holdent din sak.

Vi tillater ikke bruk av ulovlige rusmidler på våre arrangementer, og ber om at alle deltakere respekterer dette.

OMRÅDE OG INNKVARTERING

Arrangementet finner sted på vakre Huso Lodge, i en replika av en gammel Vikinghallmidt i den norske fjellheimen, omgitt av innsjøer og vakker natur. Deltakerne vil innlosjeres i storhytter med to- til firemannsrom, og vil fritt kunne benytte seg av badstuer, badestamper, turstier og andre fasiliteter i området. Det er anledning til å ta med seg medbrakt drikke dersom du ønsker å nyte en pils til middag eller et glass vin i stampen etter en innholdsrik dag!

FREDAG:

15:00-18:00: Innsjekk

18:00-19:00: Velkomstmiddag

19:00-19:30: Velkomst og bli kjent

19:45-21:00: Foredrag: "Bygge og bu: kjærlighet og ekteskap fra norrøn tid til i dag”.

21:00: Fremførelse av kvadet Skirnesmål

LØRDAG:

09:00-10:00: Frokost

10:30-12:30: Foredrag: “Fjellets døtre og havets sønner - samarbeid mellom samisk og norrøn kultur og religion før kristningen”

13:00-14:30: Lunsj

14:30-15:30: Forberedelse til blot og sumbl: kort foredrag om Frøy

15:30-18:00: Egentid for forberedelse til blot

18:00-19:00: Blot til Frøy for fred og velstand.

19:00-21:00: Sumbl og festmiddag

SØNDAG:

10:30-11:30: Frokost i Høvdinghallen

11:30-12:00: Norrøn tradisjon for et moderne liv: Hvordan bære med seg helgens erfaringer tilbake inn i hverdagslivet

12:00-12:30: Avslutning og oppsummering av helgen i fellesskap

12:30-13:00: Opprydding og utsjekk

Merk at dette er en foreløpig plan, og at ytterligere innslag og overraskelser kan dukke opp! Om du selv ønsker å bidra med noe, er det bare å ta kontakt.

BLOT

På lørdagen skal vi som nevnt utføre et blot, en tradisjonell norrøn offerseremoni. Når man avgir en blotsgave kan man også be om noe i gjengjeld. Alle deltakere oppmuntres derfor til å ta med seg en offergave, samt et ønske til Frøy. Et blotsoffer kan være hva som helst, så lenge det er noe du selv ville satt pris på. Hvis du er en god sanger eller spiller et instrument, kan du gjerne ofre en sang. Er du en god forfatter og liker å skrive, kan du gjerne ofre et dikt eller en tekst. Du kan også ofre et løfte, en høytidelig ed til Frøys ære og glede.

På vikingtiden gikk man i sine fineste klær til blot. Blotet er et høytidelig ritual, og det anbefales å kle seg for anledningen.

PRISER OG BETALING

Priser inkluderer alle foredrag og workshops, overnatting, alle måltider, fri tilgang på kaffe, te, kjeks og frukt, drikke til sumbl-rituale, samt tilgang til alle fasiliteter på Huso Lodge som badestamp og badstu.

Billett fra fredag til søndag: 3400,-

VALGFRIE TILLEGG

Pick-up: Henting og levering ved Gol stasjon: 150,- (husk å på forhånd melde i fra om når du ankommer Gol med buss/tog)

Leie av sengetøy og håndkle: 150,-

PAKKELISTE

Sengetøy og håndkle (ellers 150,- for leie)

Badetøy til stamp

Drikke til eget bruk

Offergave til blot

Pent antrekk til blot og festmiddag

Varme vintersko til blot

Varme klær til foredrag (evt teppe)

Evt instrument

Lommelykt

OM NORSE TRADITION

Norse Tradition er en ideell organisasjon stiftet for å fremme indoeuropeisk tradisjon generelt, og norrøn tradisjon spesielt. Vårt arbeid favner vidt, og strekker seg fra uformelle foredrag til seremonielle helgesamlinger. For å lære mer om Norse Tradtion kan du besøke vår hjemmeside på www.norsetradition.no

Tickets

 • Billett

  Billetten inkluderer tilgang til arrangementet, måltider og alle fasiliteter for én person.

  NOK 3,400.00
  Sale ended
 • Henting og kjøring

  Billetten inkluderer henting og kjøring til og fra Gol Stasjon for én person. Du vil bli kontaktet i forkant av arrangementet for å avklare henting og kjøring.

  NOK 150.00
  Sale ended
 • Leie av sengetøy og håndkle

  Med denne billetten får du leie sengetøy og håndkle for én person gjennom hele arrangementet.

  NOK 150.00
  Sale ended

Total

NOK 0.00

Dele dette arrangementet

bottom of page