top of page

Fri, Jan 13

|

Huso Lodge

Vinterblot

Årets vinterblot vil foregå i grenseland mellom denne verden og den neste, blant høye snøfonner, mørke netter og sprakende bål. Temaene for vinterens høydepunkt er døden, sjelen, forfedre og etterlivet i norrøn tro. Du vil lære om hvordan vikingene så på sjelen, og dens reise.

Registreringen er lukket
Se andre arrangementer
Vinterblot
Vinterblot

Time & Location

Jan 13, 2023, 4:00 PM GMT+1 – Jan 15, 2023, 11:00 AM GMT+1

Huso Lodge, Gamle Eikrestølvegen 1, 3560 Hemsedal, Norge

Guests

About

Norse Tradition ønsker alle som er interessert i norrøn historie og kulturarv velkommen til Vinterblot!

Årets vinterblot vil foregå i grenseland mellom denne verden og den neste, blant høye snøfonner, mørke netter og sprakende bål. Vi skal begi oss ut på en reise i det norrøne universet: vi skal stige opp til Åsgård og ned til Helheim. I tillegg skal vi besøke et av de mørkeste og kaldeste stedene i den norrøne gudeverdenen: Nástrand, hvor løgnere og mordere tilbringer etterlivet.

Temaene for vinterens høydepunkt er døden, sjelen, forfedre og etterlivet i norrøn tro. Du vil lære om hvordan vikingene så på sjelen, og dens reise. Valhall og Helheim er nemlig ikke de eneste mulige destinasjonene når vi forlater denne verden. Det er til og med kildetekster som gir oss belegg for å diskutere reinkarnasjon i norrøn sammenheng! Du vil også lære om vikingenes begravelsesritualer, samt diverse norrøne gjenferd, slik som drauger og skrømt. Blotet vil denne helgen derfor være viet til våre forfedre, i tråd med gammel skikk.

Alle som har lyst til å lære om den norrøne arven er hjertelig velkomne på våre arrangementer, uavhengig av kulturell bakgrunn, religion, identitet etc. Blant våre deltakere finner du alt fra agnostikere og kristne til hedninger og buddhister: kunstnere og kontorarbeidere, lærere og arkitekter. Alt vi ber om av våre deltakere er at tradisjonen og seremoniene møtes med respekt. Vi ønsker å skape et hellig, tidløst rom for alle deltakere. Hvordan du velger å gå inn i det rommet er helt og holdent din sak.

Et av emnene som vil gå igjen under dette vinterblotet er masker. Vi skal sammen lage våre egne masker, og vil senere bruke maskene under blotssermonien. I løpet av helgen vil vi snakke om masketradisjonen i norrøn kultur, fra den varangianske julefeiringen til julebukk. Vi er også så heldige at vi vil få oppleve flere tradisjonsrike overraskelser fra deltakere som har ytret ønske om å bidra. Her vil vi ikke avsløre for mye i forkant, annet enn at vi gleder oss stort, og at det burde dere også gjøre!

I tillegg til spennende faglig innhold blir det som alltid nydelig hjemmelaget mat, varme badestamper og badstuer, og god stemning hele helgen.

OMRÅDE OG INNKVARTERING

Arrangementet finner sted på vakre Huso Lodge, i en Høvdinghall midt i den norske fjellheimen, omgitt av innsjøer og vakker natur. Deltakerne vil innlosjeres i storhytter med to- til firemannsrom, og fritt kunne benytte seg av badstuer, badestamper, turstier og andre fasiliteter i området. Det er anledning til å ta med seg medbrakt drikke dersom du ønsker å nyte en pils til middag eller et glass vin i stampen etter en innholdsrik dag!

FREDAG:

16:00-18:00: Sjekk inn

18:00-19:00: Velkomstmiddag

19:00-19:30: Velkomst og bli kjent

19:45-21:00: Foredrag “Vandrende døde; skrømt, gjenferd og drauger i norrøn folketro fra vikingtiden til i dag”.

21:00: Kvad

LØRDAG:

09:00-10:00: Frokost

10:30-12:30: Foredrag: “Til Valhall? Døden, sjelen, etterlivet og forfedrene i norrøn religion”

13:00-14:30: Lunsj

15:00-17:00: Verksted: Maskelaging og forberedelser til blot og sumbl

18:00-19:00: Blot

19:00-21:00: Sumbl og festmiddag

SØNDAG:

09:30-10:30: Frokost i Høvdinghallen

11:00-12:00: Norrøn tradisjon for et moderne liv: Hvordan bære med seg helgens erfaringer tilbake inn i hverdagslivet

12:00-12:30: Avslutning og oppsummering av helgen i fellesskap

12:30-13:00: Opprydding og utsjekk

Merk at dette er en foreløpig plan, og at ytterligere innslag og overraskelser kan dukke opp! Om du selv ønsker å bidra med noe, er det bare å ta kontakt.

BLOT

På lørdagen skal vi som nevnt utføre et blot, en tradisjonell norrøn offerfest, denne gangen til våre forfedre. Når man avgir en blotsgave kan man også be om noe i gjengjeld. Alle deltakere oppmuntres derfor til å ta med seg en offergave, samt et ønske til forfedrene. Et blotsoffer kan være hva som helst, så lenge det er noe du selv ville satt pris på få. Hvis du er en god sanger eller spiller et instrument, kan du gjerne ofre en sang. Er du en god forfatter og liker å skrive, kan du gjerne ofre et dikt eller en tekst. I vikingtiden gikk man i sine fineste klær til blot. Blotet er et høytidelig ritual, og det anbefales å kle seg for anledningen.

Årets vinterblot er unikt, og deltakere får denne gangen en helt spesiell oppgave som del av deres forberedelser til helgen. Denne oppgaven er å ta med deg en gjenstand som på en eller annen måte symboliserer en av dine forfedre eller formødre. Denne gjenstanden kan være alt fra et klesplagg, et smykke, et bilde eller hva som helst annet. I forkant av dette blotet vil du også lære om hvordan du kan ære, og bære dine forfedre med deg i hverdagen.

NB: Naturligvis vil ingen dyr eller mennesker ofres i forbindelse med ritualet. Det norrøne ordet “blot” betyr “tilbedelse”, ikke “blod”, tross hyppige feilsiteringer.

PRISER OG BETALING

Priser inkluderer alle foredrag og workshops, overnatting, alle måltider, fri tilgang på kaffe, te, kjeks og frukt, drikke til sumbl-rituale, materialer til maskelaging, samt tilgang til alle fasiliteter på Huso Lodge som badestamp og badstu.

Billett fra fredag til søndag: 3200,-

Grunnet høyere priser og endrede soveplasser hos Huso Lodge, har vi gjort noen justeringer i prismodellen slik at det nå er samme pris for alle deltagere uansett om man reiser alene eller sammen med andre. På oppfordring fra våre deltagere har vi også gjort det mulig å selv velge om man ønsker å støtte arrangementet med en selvvalgt sum utover ordinær pris, for de som har mulighet til og ønske om dette. 

VALGFRIE TILLEGG

Pick-up: Henting og levering ved Gol stasjon: 150,- (husk å på forhånd melde i fra om når du ankommer Gol med buss/tog)

Leie av sengetøy og håndkle: 150,-

PAKKELISTE

 • Sengetøy og håndkle (ellers 150,- for leie)
 • Badetøy
 • Drikke til eget bruk
 • Offergave til blot
 • Pent antrekk til blot og festmiddag
 • Varme klær
 • Varme sko/tøfler til innendørs bruk

OM NORSE TRADITION

Norse Tradition er en ideell organisasjon stiftet for å fremme indoeuropeisk tradisjon generelt, og norrøn tradisjon spesielt. Vårt arbeid favner vidt, og strekker seg fra uformelle foredrag til seremonielle helgesamlinger. For å lære mer om Norse Tradtion kan du besøke vår hjemmeside på www.norsetradition.no.

Tickets

 • Enkeltbillett

  Denne billetten gjelder for én person, og gir tilgang til foredrag, workshops, måltider og fasiliteter under oppholdet.

  Pay what you want
  Sold Out
 • Henting og kjøring

  Billetten gjelder for henting og kjøring til og fra Gol stasjon for én person. Henting og kjøring kan kun arrangeres før kl 19 på fredag, og etter kl 14 på søndag. Husk å gi beskjed om når du trenger henting og kjøring.

  NOK 150.00
  Sale ended
 • Leie av sengetøy og håndkle

  Billetten gjelder leie av sengetøy og håndkle for én person.

  NOK 150.00
  Sale ended

Total

NOK 0.00

Dele dette arrangementet

bottom of page