top of page

Fri, Jan 28

|

Svarstad Lodge

Vinterblot

Vinterblot med Norse Tradition er et arrangement for deg som ønsker å lære om norrøne tradisjoner i behagelige og naturskjønne omgivelser. Dette blotet vil fokusere spesielt på norrøn lov og rett, tingssystemet, orden og kaos. Dermed blir de norrøne skikkelsene Tyr og Loke sentrale denne helgen.

Registreringen er lukket
Se andre arrangementer
Vinterblot
Vinterblot

Time & Location

Jan 28, 2022, 6:00 PM GMT+1 – Jan 29, 2022, 3:00 PM GMT+1

Svarstad Lodge, Alpinveien 124, 3275 Svarstad, Norge

Guests

About

Vinterblot med Norse Tradition er et arrangement for deg som ønsker å lære om norrøne tradisjoner i vakre og naturskjønne omgivelser. Denne helgen vil gi deg et dypt, ærlig og direkte møte med den levende norrøne tradisjonen gjennom sagafortellinger, foredrag og ritualer. Sammen vil vi oppleve tradisjonen i teori gjennom foredrag og workshops, og i praksis gjennom to norrøne ritualer – Sumbl og Blot. Ritualene vil gi deg eierskap til den teoretiske delen så du kan ta helgens innhold med deg hjem, og gjøre det til ditt eget. Dette arrangementet krever vilje og lyst til å danne seg et solid teoretisk grunnlag, men åpner også for ulike tolkninger av innholdet, gruppediskusjoner og individuelle, levende opplevelser.

OMRÅDE, REISE OG INNKVARTERING

Vi vil tilbringe helgen på Svarstad Lodge, som ligger ca 1 time og 50 minutters kjøretur sørvest for Oslo sentrum. Deltakerne vil bli innkvartert på to- eller firemannsrom med køyesenger. Fra hytta har man utsikt over Svarstad, og et stort privat uteområde med bålpanne, en vakker badstu, jacuzzi og kuldekulp. Hytten er også utstyrt med solarium, infrarød badstu og flotte peisestuer. 

For å komme seg til Svarstad Lodge kan du enten kjøre, eller ta tog og bli hentet. Toget tar du fra Oslo S til Holmestrand, hvor vi tilbyr henting mot et gebyr på 150 kr. Har du ledig plass i bilen blir helt sikkert noen glade for å få lov til å sitte på!

PROGRAM

Tema denne helgen er nytt og spennende: vi skal diskutere norrøn lov og rett, tingssystemet, orden og kaos! Vi skal til dette formålet bli mye bedre kjent med skikkelsene Tyr og Loke, og kreftene disse gudene representerer. Etter en velkomstmiddag på fredag skal vi fornye kropp og sinn med isbading og badstu, før vi beveger oss tilbake i historien gjennom levende formidling av en saga tilknyttet helgens tema. Denne vil bli fortalt i peisestuen, til lyden av levende musikk og varmen fra bålet. Dere vil her bli servert varm drikke og gitt anledning til å helhjertet bevege dere inn i mytenes verden. Etter sagalesningen skal vi snakke litt om mytens symbolikk, før vi tar kvelden i påvente av helgens høydepunkt - blotet. 

Etter frokost lørdag morgen vil vi høre et foredrag om guden Tyr, hans ulike navn i europeiske mytologier, hans funksjon og hans opphav i proto-indoeuropeisk mytologi. Vi vil snakke om det germanske og norrøne Tinget, som styrte lov og rett, og se på hvordan mytene om Tyr kan kobles opp til denne samfunnsfunksjonen. I tillegg vil vi diskutere tingssystemet i det norrøne samfunnet, og se på den juridiske historien i Norden. 

Etter foredraget om Tyr skal vi snakke om forholdet mellom orden og kaos i de norrøne mytene og samfunnet, hvordan disse kreftene påvirker oss den dag i dag, og hvordan vi best forholder oss til dem. 

Etter foredragene skal vi ha en kort workshop som forberedelse til blotet.

I denne workshopen vil vi gjennomgå nettopp dette, slik at dere kan få en dypere forståelse for de ulike rituelle handlingene i kveldens Tyrsblot. Dere vil her også gis anledning

Blotet vil etterfølges av et norrønt drikkerituale kalt sumbl. For de som er med på et sumbl for første gang, vil dette ritualets funksjon og symbolikk også gjennomgås på workshop tidligere på dagen. Sumbl avsluttes med en festbankett, med festligheter, sang og underholdning av ymse slag. 

Helgen avsluttes på søndag med et foredrag om Loke-skikkelsen og hans symbolikk. Vi vil se dette i lys av hans forhold til Tyr, og hvorfor Loke er en nødvendig del av det norrøne verdensbilde, og hvorfor vi alle trenger disse kreftene i eget liv.  

Fredag

18:00-18:30 Innsjekk og innkvartering

18:30-19:00 Velkomst og introduksjon

19:00-20:00 Middag

20:00-21:30 Isbading og badstu

21:30  Sagakveld med bålkos

Lørdag

09:30-11:00 Frokost

11:00-13:00 Tyr: Tingets Gud

13:00-15:00 Lunsj

15:00-16:00 Kaos og orden i det norrøne kosmos

16:00-17:00    Workshop: Blot

18:00-20:00 Blot

20:00-22:00 Sumbl og festmiddag

Søndag

09:30-11:00 Frokost

11:00-13:00 Foredrag: Loke

13:00-13:30 Avslutning i fellesskap

13:30-15:00 Lunsj

BLOT

På lørdagen skal vi utføre en tradisjonell nordisk offerfest til Gudene, forfedrene og naturen. I et blot er det tradisjonelt å ta med noe en ønsker å ofre, enten som en takk, eller med et ønske for fremtiden. Dersom noen av dere ønsker å utføre personlige ofre oppmuntrer vi sterkt til det. Hva gjelder spørsmål om gjennomføring av blot, anbefaler vi å følge tre viktige regler: 

1) Ikke gi et offer dere selv ikke ville satt pris på å få. Offergaven bør være spesifikt laget eller kjøpt til dette ene formålet. Å ofre en restene i en flaske vin man har liggende er dermed dårlig skikk. 

2) Et blotsoffer kan være hva som helst. Hvis du er en god sanger eller spiller et instrument, ofre gjerne en sang. Er du en god forfatter og liker å skrive, ofre gjerne et dikt eller en tekst. 

3) I vikingtiden gikk man i sine fineste klær til blot. Blotet er et høytidelig rituale, og det anbefales å kle seg pent for anledningen. 

 

 

PRISER OG BETALING

Inkludert i pris:

• Overnatting fredag til søndag

• Alle måltider, samt fri tilgang på kaffe, te og kjeks hele helgen

• Tilgang på badstu, jacuzzi og andre fasiliteter

• To foredrag

• En intensiv workshop

• To ritualer

 

Pris for enkeltbillett: 2800,-

Pris for par (per person): 2600,-

 

 

For å kjøpe billett, følg denne linken: 

Vi har et begrenset antall billetter, og kan kun sikre deg din plass når du BÅDE har betalt og fylt ut påmeldingsskjema. I påmeldingsskjema er det særlig viktig at du oppgir hvem du har kjøpt parbillett sammen med, da parbilletter kjøpes enkeltvis (en må kjøpe hver sin enkeltbillett, merket “parbillett”). 

Link til påmeldingsskjema: https://forms.gle/xRkZTKjvTcxxZccT6

Betaling må gjøres innen 1.januar. Arrangementet gjennomføres selvfølgelig innen gjeldende smittevernsregler.

 

PAKKELISTE

• Badetøy og ullsokker til isbading

• Håndkle

• Drikke til eget bruk

• Offergave til blot

• Varme klær

• Penklær til blotet

* Sengetøy 

Du kan leie sengetøy mot et pristillegg på 180 kr. 

 

OM FOREDRAGSHOLDERNE

Henrik Lysøe har i flere år vært aktiv i en rekke esoteriske bevegelser, og er innviet i flere ordener innenfor Vestlig Mysterietradisjon. Han er i tillegg innviet i Vajrayana-buddhisme i Gelugpa-tradisjonen til Dalai Lama, og studerer direkte under førstekandidat til Panchen Lama, Panchen Otrul Rinpoche. Henrik leser norrønt, og har oversatt en rekke norrøne kildetekster til både norsk og engelsk, og er i tillegg aktivt involvert i rekonstruksjonen av den hedenske tradisjonen i Europa. Henrik underviser i tillegg i yoga og en rekke meditasjonsteknikker, og har en Instagram-kanal han bruker til undervisning dersom deltagere ønsker å se på denne:

Instagram: @tradyogi

 

Ragnar Þ. Kielland har i flere år studert norrøn kultur, runer og historie, og kommer fra en islandsk familie som i stor grad har bevart norrøne tradisjoner gjennom generasjoner. Han er i tillegg innviet i en rekke tradisjoner innenfor vestlig esoterikk. Han har et sjeldent bredt spekter av kunnskap, og god forståelse av det norrøne og anglo-saksiske kildemateriale vi skal ta i bruk. Han arbeider også med egne rekonstruksjoner av den norrøne tradisjonen - med spesielt fokus på hvordan disse kan implementeres i det moderne livet - noe vi alle vil få glede av i løpet av helgen.

Henrik og Ragnar kan kontaktes her på Facebook via Norse Tradition, eller på e-postadressen post@norsetradition.no.

 

VÅRT LØFTE

Vårt løfte er at alt som undervises i av både teoretisk og praktisk innhold kan henvises til i anerkjent akademia og/eller historiske nedtegnelser fra enten norrøne eller anglo-saksiske kilder. Alt materiale vi underviser i kan med andre ord etterprøves av alle deltagere hvis ønskelig. Vi har ikke til intensjon å ‘finne opp’ en moderne åndelig praksis ‘krydret’ med norrøne ord og symboler: vi viderefører en levende tradisjon, og kan med full integritet og ærlighet peke til hvor våre ord, handlinger og ritualer stammer fra i historien. Autentisitet og integritet er med andre ord bærebjelkene i vårt arbeid. Ved å følge denne metodologien tror vi at vi kan bære kraften av hele den norrøne tradisjonen videre. Enkelte aspekter har måttet tilpasses en moderne kontekst, men der hvor dette er nødvendig har vi fortsatt gjort denne tilpasningen innenfor en historisk kontekst, og kan henvise til en nøyaktig metodologi for hvordan denne tilpasningen har blitt gjort.

Tickets

 • Enkeltbillett

  Inkluderer fullpensjon (overnatting, tilgang på alle fasiliteter, måltider, kaffe og te hele helgen).

  NOK 2,800.00
  Sale ended
 • Parbillettt

  Gjelder for én av de to i par. Inkluderer overnatting, foredrag, tilgang på alle fasiliteter og måltid hele helgen. Oppgi i påmeldingsskjema hvem du har bestilt parbillett sammen med i feltet hvor du kan skrive hvem du vil dele rom med.

  NOK 2,600.00
  Sale ended
 • Henting på togstasjon

  NOK 150.00
  Sale ended
 • Leie sengetøy

  NOK 180.00
  +NOK 4.50 service fee
  Sale ended

Total

NOK 0.00

Dele dette arrangementet

bottom of page