top of page

Fri, Feb 25

|

Nordmarkskapellet

Norrønt i Nordmarka - en reise med våre forfedre

Norse Tradition inviterer sammen med historiker Sturla Ellingsvåg til en helg fylt av foredrag om våre forfedre i Norge.

Registreringen er lukket
Se andre arrangementer
Norrønt i Nordmarka - en reise med våre forfedre
Norrønt i Nordmarka - en reise med våre forfedre

Time & Location

Feb 25, 2022, 6:00 PM GMT+1 – Feb 27, 2022, 3:00 PM GMT+1

Nordmarkskapellet, Nordmarka 885, 0891 Oslo, Norway

Guests

About

Hva er vel bedre for å komme seg gjennom vintermørket enn en februarhelg med bålkos, varm drikke, topp stemning og dyp kunnskap? Norse Tradition og historiker Sturla Ellingvåg er stolte å kunne invitere til et nytt arrangement i serien “historiske tidsreiser”, denne gangen på Nordmarkskapellet i Oslomarka!

Fra fredag til søndag i slutten av februar vil vi samle mennesker med interesse for historie, religion og tradisjoner til et tredagers dypdykk ned i våre forfedres verden, i et forsøk på å forstå mer av dagens Norge. Vår historie - fra steinalderen til i dag - vil fortelles over sprakende bål i vintermørket.

Ved ankomst fredag kveld vil dere serveres rykende varme vafler med tilbehør. På lørdag kveld kal vi tenne bål og grille. Ta med dere det dere ønsker å varme over bålet! Overnatting vil foregå i Lagshytta som ligger rett ved selve Nordmarkskapellet.

Vi skal snakke om det nordiske samfunnet gjennom flere tusen år, i materiell så vel som åndelig forstand. Historiker Sturla Ellingvåg skal formidle den nyeste forskningen på nordisk forhistorie, mens Ragnar og Henrik fra Norse Tradition skal ta oss med på en åndelig tidsreise fra den tidligste europeiske fruktbarhetsreligionen, gjennom erobringene til de indoeuropeiske himmelgudene og helt frem til kristningen og religionens plass - eller mangel på sådan - i det moderne samfunn.

I tillegg skal vi diskutere hva som skjer i krysningspunktet mellom tradisjon og en stadig mer globalisert verden. Hva skjer med åndelighet, kulturarv, tilhørighet og tradisjon i møte med en masseprodusert populærkultur, båret verden rundt av internett? Er vi tjent med å lete i gamle kilder for å forstå oss selv bedre, eller er det kanskje greit at gammel og utilgjengelig norrøn sagalitteratur erstattes av lettfattelige og fengende Netflix-gjengivelser?

Lørdagens klimaks blir en kveld fylt med innsikt i våre kvad, skalder og poetiske tradisjon, hvor det også blir muligheter til å stemme med. Dette blir en anledning til å lære den nordiske fortellertradisjonen å kjenne på nye måter. Som kjent regnes norrøn diktekunst og sagalitteratur som en egen litterær sjanger og vi skal blant annet se på kjennetegnene ved denne sjangeren, ny forskning og følge den nordiske poetiske tradisjonen langt tilbake i tid. Vi er glade for å få anledning til å presentere et utvalg folketoner og norrøne dikt slik at alle får anledning til å kjenne kulturarven på kroppen!

Vi kan love deg spennende diskusjoner, rykende fersk forskning og godt lag med gode mennesker i vakre, intime og naturnære omgivelser ved Nordmarkskapellet.

Norrønt i Nordmarka er det andre arrangementet i serien “historiske tidsreiser” et samarbeid mellom Norse Tradition og Norges mest spennende historiker, Sturla Ellingvåg.

NORSE TRADITION Norse Tradition er en stiftelse som arbeider for å fremme norrøn kulturarv på en interaktiv og tilgjengelig måte, med særskilt fokus på koblingene mellom den norrøne kulturen og andre indo-europeiske kulturer. Norse Tradition arrangerer en rekke åpne foredrag, seminarer og retretter som er åpne for alle med interesse for norrøn historie og religion. Mer om Norse Tradition finner du på våre nettsider: https://www.norsetradition.no

STURLA ELLINGVÅG Sturla Ellingvåg er en anerkjent historiker, forsker, foredragsholder og har en YouTube-kanal som heter "Viking Stories" der han deler av sin kunnskap til alle som måtte være nysgjerrige. Han seneste forskningsprosjekter involverer vikingtiden, normannerne, bronse- og jernalderen i Skandinavia og Kaukasus, våre indoeuropeiske røtter i Sentral-Asia og den nordiske steinalderen.

TIMEPLAN

FREDAG:

18:00-19:00 Innkvartering og velkomst

19:00 “Den Nordiske Steinalderen” ved Sturla Ellingvåg.  

20:00 “De glemte gravene - sjelen og våre forfedre” ved Norse Tradition

LØRDAG

09:00 Morgenbad 10:00 “2.500 års historie før vikingtiden” ved Sturla Ellingvåg 11:00 “Guddommelig migrasjon” ved Norse Tradition 12:00 LUNSJ 14:00 Foredrag:”Vikingtiden og Norgesveldet” ved Sturla Ellingvåg 17:00 Foredrag: Kvad, sagalitteratur og norrøn diktekunst ved Norse Tradition 20:00: Grilling

SØNDAG

09:00 Morgenbad

11:00 Norge i middelalderen og frem til dansketiden, ved Sturla Ellingvåg

12:00 LUNSJ

13:00 “Globalisering, modernitet og sjelen - hvordan å nære tradisjonens flamme i et moderne liv” ved Norse Tradition

15:00 Felles avslutning

VIKTIG INFORMASJON

 •  For de som ønsker, vil det være felles avreise fra Majorstuen T-banestasjon kl 1600 på fredag. I tråd med regler for leie av Nordmarkskapellet er hele dette arrangementet alkoholfritt. 
 • Deltakerne bes ta med alt de ønsker å spise og drikke denne helgen (frokost, lunch, middag, drikke og eventuelt snacks). I tillegg må alle ta med seg noe de kan grille på bålet lørdag kveld!
 • Nordmarkskapellet har kjøkkenfasiliteter som muliggjør tilberedning av mat, dog anbefales deltakere å ta med enkel bevertning. På lørdag vil vi samles rundt et bål for å spise middag, ta gjerne med deg mat som lett lar seg varme på bålet.
 • Husk varme klær! Lørdagens seremoni vil finne sted ute i naturen. Pass på å ha gode uteklær, samt ullundertøy og ullsokker. Ta også med badetøy til morgenbad.
 • I tillegg trenger du sovepose og putetrekk (Lagshytta har madrasser og puter, ikke dyner).

BILLETTER

Billettene til arrangementet koster 1460 kr og kan kjøpes gjennom vår nettside www.norsetradition.no/events. 

Betaling inkluderer kveldsmat fredag, overnatting, foredrag/workshop og seremoni. Annen mat og transport må dekkes av deltagerne selv.

ANKOMST

Nordmarkskapellet er enkelt å finne fra Frognerseteren: Det er mulig å ankomme med langrennsski ved å følge merket løype til Tryvannstua og videre til Nordmarkskappelet.

Nb. Lysløypa går til Tryvannstua, så ta med hodelykt for de siste 2,5 km hvis det er mørkt.

For de som ønsker, blir det felles avreise fra Majorstuen T-banestasjon kl. 17:00 på fredag.

Se også de to kartene nedenfor og denne lenken for veibeskrivelser:

https://www.nordmarkskapellet.no/utleie/ofte-stilte-sp%C3%B8rsm%C3%A5l#h.1x4cequofxxdi

Tickets

 • Billetter

  Billetten inkluderer overnatting, tilgang til alle foredrag hele helgen, og rituale på lørdag kveld, for én person. Vi gjør oppmerksom på at billetten IKKE inkluderer mat og drikke for helgen.

  NOK 1,460.00
  +NOK 36.50 service fee
  Sale ended

Total

NOK 0.00

Dele dette arrangementet

bottom of page